Son yılların temel sorunu konut fiyatlarındaki artış olurken, yabancıya yapılan satışlar, gerek maliyet ve inşaat arzının azalması, gerekse son dönemde yaşanan deprem felaketleri nedeniyle konut sorunu yaşandığı kesin. Dünyanın birçok yerine kıyasla kiraları tetikleyen ‘saçma’ konut fiyatları enflasyonu geride bıraktı. Şimdilerde ‘Konut fiyatları düşecek mi?’ sorusu her yerde yankılanıyor.
Konut Fiyat Endeksi artmaya devam etti.
TCMB verilerine göre, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 8,4 artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 141,5, reel olarak yüzde 56,3 arttı.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut fiyat endeksleri 2023 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 138,3, yüzde 142,1 ve yüzde 142,6 artmıştı.
Türkiye konut piyasasındaki durum gerçeklikten kopukken her gün bu karşılaştırma gündeme geliyor.
Konut fiyatlarındaki balon gerçekten dikkat çekici.
Ekonomi ile ilgili yapılan açıklamada, ‘Türkiye, 2010-2022 yıllarında konut fiyatlarında reel artışın en çok yaşandığı ülkelerden biri. Zaman aralığını 2020-2023 yaparsak tablo bizim için çok daha kötü oluyor.
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada da uzun süredir vurguladığı konut fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekiyor.
Yeşilada, ‘Konut krizi’ öngörüsünü Kerim Rota’nın paylaşımıyla yineliyor.
Konut ve ekonomi kelimesini orta bir yerde kullanınca ilk akla gelen isimlerden biri olan Dr. Ahmet Büyükduman, satışlardaki düşüşe ilişkin değerlendirmesini şu şekilde yapıyor:
Satışlar düşerken satılık konut sayısı artıyor.
Ekonomim’den Leyla İlhan’a göre özellikle iki yıllık dönemde şişen konut balonunda öne çıkan gelişmelerden biri de alternatif yatırımların daha pahalı hale geleceği beklentisi. Dolarda beklenen yükseliş değerli bir faktör olurken, özellikle eski evlerde yaşanan sarsıntı nedeniyle sakinlik bekleniyor.
Öte yandan kar realizasyonu ön plana çıkmaktadır. İki yılda 1 milyon olan konutu 6 milyona çıkan bireylerin artık farkı ceplerinde görmek isteyebilecekleri belirtiliyor.
Kiralar düşebilir!
Tüm bu gelişmeler konut fiyatlarının gerilemesinde ya da istikrarında önemli bir etken olmakla birlikte, buna paralel olarak kiralarda da düşüş yaşanabileceğine ve piyasada artan satış ve kiralama sayılarının sektör için rekabet yaratabileceğine işaret edilmektedir. talep tarafında ise düşüşler görülebilir.
alasehirajans.com.tr